Tulevaisuuden työ ei ole vain uusia työkaluja, vaan luovuutta, vapautta ja inhimillisyyttä
  • REWORK

Tulevaisuuden työ ei ole vain uusia työkaluja, vaan luovuutta, vapautta ja inhimillisyyttä

Haastattelussa Anita OvaskaTyö ei vain digitalisoidu, vaan sen luonne muuttuu, sen tekijät kasvavat uudenlaisessa maailmassa ja sen rakenne on vapaampi kuin koskaan ennen. Olemme saaneet ilolla seurata freelancereiden ja pienten ketterien yritysten kokeilevan uusia tekniikoita ja työmalleja. Heidän esimerkistään on syntynyt mielenkiintoinen näkymä tulevaisuuden työlle: luovempaa ja vapaampaa yhteistyötä, jossa ihminen on rahan yli arvo.

Murroksen edetessä myös suuret edelläkävijä-organisaatiot ovat tarttuneet kiinni tulevaisuuden työn tarjoamiin mahdollisuuksiin. Anita Ovaska, Finnairin Future Work Designer, vastasi kysymyksiimme tulevaisuuden työstä ja sen annista Finnairille.


Takanaan Ovaskalla on kattava ura täynnä oppia muutoksesta, murroksesta ja ihmisen sekä koneen yhtymäkohdista.

“Työurani punainen lanka on ollut auttaa liiketoimintoja, ihmisiä, prosesseja sopeutumaan muutokseen. On muutos sitten ollut uuden tuotteen lanseeraus, organisaation muutokset tai uuden teknologian käyttöönotto. Teknologian nopea kehitys on aina kiehtonut, vaikka oma koodaaminen jäikin HTML- ja IRC-aikakaudelle. Työskentelystä internet- ja mobiilipalveluiden parissa on jäänyt myös kiinnostus paikkariippumattoman työn ja hajautetun tiimin johtamisen kehittämiseen. Työympäristökehittämiseen tulin mukaan toimistoviestintäratkaisujen ja henkilöstökehittämisen kautta.” Anita kertoo urastaan ennen Finnairia.


Finnairille Anita siirtyi vastikään, tämän vuoden alussa. Future Work Designer -titteli saattaa kuulostaa korkealentoiselta, mutta roolin ytimessä on lopulta ihmiset.


“Työskentelen finnairilaisten ihmisten ja organisaatioiden kanssa, jotta saamme mahdollisimman paljon irti nopeasti digitalisoituvasta ympäristöstämme. Luomme uusia malleja arjen rutiineihin hyödyntäen mm. mobiilipäätelaitteita ja fyysisen työympäristön muutoksia.“


“Rooli syntyi, kun pääkonttorin muutoshankkeessa huomattiin käyttäjälähtöisen kehittämisen hyödyt. Erilaisia kehittämistarpeita työympäristössämme voi ratkaista monella eri tapaa: muuttamalla työntekotapoja, ottamalla käyttöön uusia digityökaluja tai kehittämällä fyysistä työympäristöä. Perinteisesti näitä kutakin on kehitetty omassa organisaatiossaan erillisinä.”


Spekulaatioita tulevaisuuden työstä riittää; osa näkee työn luonteen mullistuvan nopealla aikataululla, kun osa epäilee muuttuuko mikään lopulta merkittävästi. Ovaska näkee muutoksen ytimessä moniosaajuuden ja mobiilisuuden.


“Luova ajattelu, jatkuva oppiminen ja yhteistyö ovat yhä painavampi osa kaikkia työtehtäviä. Harvemmassa työssä pärjää vain suorittamalla määrättyä tehtävää mahdollisimman tarkasti toistaen. Paras työkaveri ei välttämättä enää löydykään päivittäin samalta toimistolta, opimme toimimaan kansainvälisissä asiantuntijaverkostoissa.”


Moneen sijaintiin hajaantuminen ja jatkuvan oppimisen tarve nähdään helposti kehittyneen teknologian tuotoksena. Tämän ajan murrokset ovatkin usein teknologian kiihdyttämiä, mutta Ovaska näkee muutoksen juuressa myös arvojemme kehittymisen.


“Teknologian kehittyminen ajaa kaikkia aloja muutokseen, mutta toivottavasti pystymme myös ottamaan huomioon vaikkapa eliniän pitenemisen vaikutukset sekä huolen pallosta, jolla elämme. Haluaisin myös ajatella, että ihmiskuntana ja yhteisöissämme oppisimme ja haluaisimme pitää toisistamme jatkuvasti parempaa huolta.”


Ihmishistoriassa ollaan selvitty useasta työn luonteen murroksesta, merkkiä tekevänä erona kuitenkin muutoksen hitaus ja harvinaisuus. Maailmaa ravistaneet innovaatiot ovat tulleet yhä kiihtyvällä tahdilla ja 2000-luvulla elämää määrittäviä muutoksia ollaan jopa nähty useampia saman sukupolven aikana. Ovaska näkeekin tarpeelliseksi pysyä valppaana muutoksille myös tulevaisuudessa: “En usko, että voimme pysähtyä kovin pitkäksi aikaa mihinkään hetkeen tai toimintamalliin ja todeta, että nyt on hyvä, nyt ei muuteta mitään. Muu maailma menee joka tapauksessa eteenpäin eikä meitä odottele.”


Finnair on vain yksi edelläkävijöistä, jotka ovat lähteneet aktiivisesti ja ennaltaehkäisevästi muokkaamaan toimintatapojaan uuden työn malliin. Liikehdintää organisaatiotason yläpuolella voidaan myös nähdä, sillä tulevaisuuden työhön ollaan tartuttu jo kansallisella tasolla. Ovaska nostaa kansalliselta tasolta esiin tekoälyn perusteiden ymmärtämiseen kohdennetun kurssin:


“Mielestäni hieno esimerkki meidän kaikkien tulevaisuusvalmiuksien parantamiseen oli Reaktorin ja Helsingin Yliopiston yhteistyö Elements of AI -verkkokurssi (http://www.elementsofai.com/fi).“


Tulevaisuuden työhön valmistuminen ja sen aikanaan käsitteleminen ei ole vain ajankohtaisten välineiden hyödyntämistä. “Parhaat tulokset syntyvät yhteistyössä ja käyttäjälähtöisesti. Tämä vaatii prosessien yhteensovittamista ja muutoshankkeissa valmiutta uudenlaiseen ajatteluun ylimmästä johdosta esimiesportaan kautta asiantuntijatasolle.” Ovaska jakaa neuvonsa suomalaisille HR-, työympäristö- ja toimitilajohtajille.


Anita Ovaska nähdään REWORK Tulevaisuuden toimisto -tapahtumassa 24.10.2018 Helsingissä. Tapahtumalta hän toivoo kollegoiden tapaamista ja visaisia kysymyksiä: “Toivottavasti tulen yllätetyksi ja joudun kyseenalaistamaan omia ajatuksiani. Niiden kautta itsekin joutuu/pääsee laatikkonsa ulkopuolelle ja oppii uutta. Nähdään siis RE:WORKissä!”

144 katselukertaa
Nouse asiantuntijasta muutosjohtajaksi!

Muutos ei ole sanoja vaan esimerkillä johtamista. Tehtävämme on välittää edelläkävijoiden esimerkkejä yhteisöllemme. Sisäpiiriläisenä olet tärkeä osa edelläkävijäyhteisöämme!

Minulle on ajankohtaista...

©2020 by HUB13

  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon

#tulevaisuudentoimisto

@ReworkFI