Uusi työ – vain tilat puuttuvat
  • REWORK

Uusi työ – vain tilat puuttuvat


Uusi työ – vain tilat puuttuvat

Paljon on puhetta tulevaisuudesta, mutta harvoin pysähdymme huomioimaan oikeaa edistystä. Tulevaisuus vain tapahtuu ja siirrämme huomaamatta katsettamme eteenpäin pysähtymättä tähän hetkeen. Yksi tällainen huomio edistyksestä liittyy työhön. Työn teko on selvästi muuttunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Se miten tänään teemme työtä on jo erilaista kuin vuonna 2015. Etätyö on lisääntynyt, ihmiset liikkuvat enemmän ja kahviloissa on jo kisaa aamuisin parhaista työpisteistä. Tämä on tärkeä huomioida sillä jokainen askel muutoksessa kiihdyttää seuraavia. Ensimmäiset askeleet ovat hitaimpia, mutta tahti muuttuu koko ajan nopeammaksi. Jos huomioni on oikea, tarkoittaa se, että tulevaisuuskeskustelua ei kannata peilata tässä tapauksessa vuoteen 2030 vaan vuoteen 2021, joka on jo nurkan takana.


Jos laskemme pois yritysten toimintaan, esimiestyöhön, työn sisältöön ja tietysti sääntelyyn liittyvät tekijät, ovat työn perusainekset ihmiset, teknologia ja tilat. Huomioni ja väitteeni kuuluukin, että uuden työn suurin pullonkaula ei enää liity ihmisiin tai teknologiaan, vaan tiloihin.


Ihmiset ja teknologia

Teknologisesti ratkaisevimmat vaikutukset työn muutokseen eivät lopulta olleet läppäri ja kännykkä vaan nopea nettiyhteys ja pilvi (SaaS). Kun liiketoiminta kulkee mukana päätelaitteesta riippumatta, on elämä aidosti helpompaa. Teknologian kypsyttyä, suurin viimeaikainen muutos on tapahtunut ihmisissä ja asenteissa. Taidamme vihdoin oppineen erottamaan tietotyön tehdastyöstä! Ihmisiin luotetaan ja ymmärretään, että parhaiten ihminen nauttii työstä, kun elämässä on muutakin kuin työtä.


Työn merkitys on ennen kaikkea tulos, joka saavutetaan ja prosessi, josta tulee nauttia, eikä yksi paikka minne pitää mennä. Uuden työn myötä etätyö on käsitteenä nopeasti vanhenemassa ja tilalle kaivattaisiinkin jo uusi. Tulevaisuudessa – ehkä jo vuonna 2021 – voimme tehdä työtä muualta, kuin toimistolta ja kotoa ihan vain koska se säästää aikaa ja auttaa keskittymään eikä sen takia, että on pakko liikkua. Mutta jos ei kotoa eikä omasta toimistosta käsin niin mistä?


Tilat ja palvelut

Fyysinen tila on kolmas ja yhtä tärkeä tekijä kuin edeltävät tuottavan työn kannalta. Uudet tilat ovat kieltämättä olleet yksi viime vuosien ilmiö ja hyvä niin. Monitilatoimistot ja coworking ovat merkittäviä trendejä ja yleistyvät vauhdilla meilläkin. Tämä on kuitenkin vasta alkua. Kyse on lähinnä ollut tilan tehostamisesta, modernisoinnista ja konseptoinnista eikä oikeasta pohdinnasta siitä, mihin työ on menossa ja miten työn tuottavuutta tiloilla edistetään. Tai ennemminkin tilattomuudella. Unohdamme niin helposti, että uusi työ ei ole tilasidonnaista. Uusi työ ei tarkoita enemmän työtä kotoa vaan enemmän työtä muualta kuin omasta toimistosta. Mutta mistä? Missä ovat ne satunnaisille käyttäjille tarkoitetut tilat, joihin ei tarvita kuukausimaksua ja miten ne yleensä löytää, kun hätä on suurin? Miten niitä myös saataisiin muuallekin kuin ydinkeskustoihin ja liikenteen solmukohtiin?


Yritysten ja siten tilabisneksen kannalta sijainti on aina ollut tärkein. Nyt yhtälöön astuu myös ihminen ja työ ja uskallan väittää, että ellei ajattelumme tilojen suhteen muutu, tulevaisuudessa tilalle ja työlle parhaat sijainnit kohtaavat entistä huonommin. Tilaa on, mutta kun asiakas ei sitä vuokraa, on kaikkien tilatarjoajien opittava tarjoamaan se tulevaisuudessa myös palveluna.

13 katselukertaa
Nouse asiantuntijasta muutosjohtajaksi!

Muutos ei ole sanoja vaan esimerkillä johtamista. Tehtävämme on välittää edelläkävijoiden esimerkkejä yhteisöllemme. Sisäpiiriläisenä olet tärkeä osa edelläkävijäyhteisöämme!

Minulle on ajankohtaista...

©2020 by HUB13

  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon

#tulevaisuudentoimisto

@ReworkFI